Menscykeln
De fyra faserna: follikulära, ägglossning, luteala och blödning
Menscykeln är bland det mest omtalade, förutom klimakteriet, hos kvinnor. Det är inte så konstigt då den påverkar kvinnors välmående och ger oss tecken på hur vi mår.
Vanligtvis får kvinnor sin första mens mellan 9 och 16 års ålder och vissa får den upp mot 20 års åldern. Att få sin mens innebär i grunden att du kan bli med barn, men det innebär inte alltid att du är redo för det just då. Under puberteten håller kroppen på att lära känna sig själv och menscykeln kan vara lite oregelbunden och förändras med tiden. Oavsett om du vill lära dig mer om din menscykel för att bli gravid, eller för att förstå ditt välmående bättre är det alltid en bra idé att förstå sin menscykel.
Vi rekommenderar dig därför att oavsett om du går på preventivmedel eller inte att föra dagbok av ditt dagliga mående, för att förstå hur just din kropp fungerar. Nedan beskrivning förklarar hur menscykeln fungerar normalt sett. Med det sagt kan kvinnor som upplever hormonell obalans bero på en rubbning i någon av faserna nedan.
Menscykeln kan enkelt beskrivas såhär
En menscykel är normalt 28 dagar (mellan 25-32 dagar) och startar på din första blödningsdag. De två första veckorna kallas för follikulära fasen, och då är östrogenet som högst i kroppen. Östrogenet boostar och bygger i kroppen, det är även det hormonet som bygger upp en slemhinna i livmodern för att förbereda inför graviditet. Ungefär som att sätta upp en tapet på en vägg i flera lager. Den follikulära fasen kan variera från person till person, och ägglossningen sker i princip alltid 14 dagar innan nästa mens.
Ägget släpps ner i äggstocken för att mogna. Ungefär dag 14 kläcks ägget för att kunna bli befruktat med en spermie. Detta kallas för ägglossning.
Därifrån går menscykeln in i den andra fasen som kallas luteala fasen. Detta innebär att om ägget inte blev befruktat kommer slemhinnan (tapeten från exemplet tidigare) förberedas för att rivas igen. Under denna period är hormonet progesteron som mest dominant, och det fungerar som klister för tapeten. Till slut kommer klistret att släppa taget om tapeten och det är då som du blöder ut slemhinnan från livmodern. När blödningen börjar startar din menscykel om.
Follikulära fasen
Dag 1 – 3/7
Menscykeln börjar första dagen du har blödning och varar mellan 25-32 dagar fram. Om du har lite brunaktiga flytningar dagarna innan kan det innebära att det är rester av blod från förra månadens cykel. Du ska räkna din första mensdag från att mensen är blodröd och mer riklig. Mensens riklighet kan variera under blödningen och avtar oftast de sista dagarna. Normalt blöder kvinnor 30-100 ml totalt under veckan. Är blödningen mindre än 30 ml är det ett tecken på att östrogennivåerna är för låga vilket är en följd av att slemhinnan i livmodern (endometriet) inte har vuxit så mycket som den bör.
Det är under blödningen som din livmoder stöter ut livmoderslemhinnan (endometriet), förutsatt att en gravid inte påbörjats från den tidigare menscykeln. Livmodern släpper taget om slemhinnan som skapats under den tidigare cykeln och pressar ihop sig för att trycka ut den. Föreställ dig att östrogenet har skapat en tapet att tapetsera med längst väggarna i livmodern. Progesteronet agerar tapetklister för att hålla det uppe. När det inte blir ett befruktat ägg släpper tapetklistret och tapeten faller ner. Och livmodern försöker stöta undan den genom blödning. Detta kan innebära att du känner mensvärk dagarna innan och under din mens.
När du får din mens är kroppens hormoner som lägst i kroppen. Ofta kan du känna dig lite lugnare, mysigare och kanske lite lättare i kroppen.
Under mensblödningen börjar ett nytt ägg mogna i äggblåsan vilket förbereder för nästa ägglossning. Äggblåsan (follikeln) tillverkar testosteron, som omvandlas till östrogen.
Dag 3/7 – ~14
Efter dina blödningsdagar börjar ditt östrogen stiga igen. Detta är ofta en period när kvinnor har extra mycket energi, är lite mer sociala och tycka det är otroligt bra idé att starta upp ett nytt projekt. Du kan även märka skillnad på lyster i hyn, håret och utstrålning. Östrogenet stiger och toppar fram till några dagar innan din ägglossning. Östrogenet tillsammans med LH säger till hjärnan när det är dags att ägglossa igen.
Dag ~14
Ofta sker ägglossningen i mitten av din menscykel. Det kan dock variera mellan dag 10 och 17 beroende på hur just din kropp fungerar. Ägglossning innebär att ägget har transporterats ut från äggstocken, där det sedan kläcks för att kunna bli befruktat. Under denna tid är hormonet LH som högst, vilket innebär att du är som mest fertil denna period. Sker det ingen ägglossning kan det innebära att ägget under cykelns första dagar inte fick den energi eller näring som det behövde för att mogna. Hinder såsom stress, trauma, näringsbrist eller annan obalans ligger ofta till grund för utebliven ägglossning.
Du kan även märka en skillnad i dina flytningar under denna period. Livmodern skickar ut en flytning som kallas sekret. Sekretet har liknande konsistens som äggvita och är otroligt hal. Du kanske har märkt det någon gång när du torkar dig och handen mer eller mindre flyger med toapappret? Det är sekret och ett tecken på fertilitet. Sekretet är halt för att spermierna ska kunna glida fram lättare till ägget. Klicka här för att läsa mer om flytningar.
Under denna period är det vanligt att kvinnor känner sig lite extra sexiga. Att flörta kan vara lättare och kanske till och med faller sig mer naturligt? Det är kroppens sätt att hjälpa dig att bli gravid helt enkelt. För andra kan denna period dock vara starten av PMS/PMDS. Vissa är känsliga för att östrogenet sjunker några dagar innan ägglossningen.
Vissa kvinnor känner av en värk som liknar mensvärk under dessa dagar. Det beror på att när blåsan med ägget spricker kommer det ut en vätska som retar bukhinnan.. Bukhinnan sitter som en slät hinna runt bukhålans innervägg, omger organen i buken och har mycket nerver.
Luteala fasen
Dag 15 – ~22
Om ägget inte blev befruktat under ägglossningen kommer äggblåsan som ägget låg i bli en gulkropp. Gulkroppen är skalet som ägget låg i för att mogna och är en tillfällig hormonkörtel. Från denna gulkropp produceras det progesteron som dominerar under cykelns andra fas. Progesteron är hormonet som gör att ägget mognar och lugnar ner kroppen igen. Lite som en motspelare mot allt som östrogenet byggde upp under sina första två veckor.
Progesteronet är otroligt viktigt för att kunna bli gravid, men det är HCG (gravidhormonet som graviditetstester mäter), som signalerar om ägget blev befruktat eller inte. HCG boostar gulkroppen fram till att moderkakan är utvecklad och det är det som gör att blödning uteblir under graviditet.
Vidare är det tyvärr väldigt vanligt att kvinnor får besvär med PMS/PMDS under denna tid. Antingen i samband med ägglossningen när östrogenet avtar några dagar innan ägglossningen, eller i samband med att progesteronet är som högst. Varför PMS/PMDS uppstår är inte helt fastställt i forskningen, i artikeln om PMS/PMDS har vi samlat aktuell information.
Det är väldigt vanligt, både för de som har PMS/PMDS och ej, att man blir lite lugnare, föredrar myskvällar, inte vill vara super-social och skjuter gärna upp nya projekt. Det är en tid för vila, återhämtning och fylla på med energi. Rid med vågen och låt kroppen få visa dig vad den behöver!
Dag 22 – 28
I mitten av den luteala fasen kommer gulkroppen dö och kallas istället för vitkropp. Under denna vecka brukar PMS/PMDS besvären att avta och kroppen förbereder sig inför nästa blödning. Tiden efter ägglossningen är det inte ovanligt med ömma bröst. Detta beror på att celltillväxten ökar i brösten vilket kan leda till ömhet och smärta dagarna före mens.
Hormonerna under menscykelns faser:
Östrogen är mest närvarande i kroppen under menscykelns första två veckor, alltså under follikulära fasen. Det hjälper kroppen att bygga upp, celldela och boosta kroppen på olika sätt.
Progesteron är det hormon som är mest närvarande under menscykelns sista två veckor, alltså under luteala fasen. Progesteronet hjälper kroppen att skala ner, lugna och återhämta sig från allt det östrogenet byggt upp och dödar det som blev överblivet från östrogenets framfart. Det är även vanligt att kvinnor får PMS/PMDS-symptom under denna fas.
FSH är en förkortning på follikelstimulerande hormon och är otroligt viktigt vid graviditet och för att bilda könsceller. Hormonet produceras i hypofysen och är avgörande för att ägg i äggstocken ska mogna inför ägglossning.
LH har i uppgift att pressa ut ägget ur skalet och bevara det i äggstocken inför graviditet. Det är detta hormon som testas under fertilitetstest.
Testosteron är väsentligt vid uppbyggnaden av muskler och sexlust. Det gör även rösten mörkare och bidrar till mer hår på kroppen vid höga värden av testosteron.
HCG signalerar till kroppen att ägget är befruktat. Det boostar gulkroppen fram till att moderkakan är utvecklad och ser till att du inte får din nästa mens.
Faktainnehållet i artikeln är verifierad med läkaren Ingegerd Lantz.
Publicerad: 2023-12-18
Referenser
Litteratur:
Professor Hovatta, Outi & Professor Landgren, Britt-Marie, Kvinna, upplaga 1, förlag: Albert Bonniers förlag AB, Stockholm.
Websidor:
Maciel, Idji. Om mens. Umo. Uppdaterad: 2022-10-24.
https://www.umo.se/kroppen/mens/Om-mens/
(hämtad: 2023-12-01)
Lär känna menstruationscykeln. Rfsu. Uppdaterad: 2021-11-24.
https://www.rfsu.com/sv/inspiration/graviditet/lar-kanna-menstruationscykeln/
(hämtad: 2023-12-01)
Menscykeln. Universell menskompetens.
www.menskompetens.se
(hämtad: 2023-12-01)
Vulverine (Koos, Jenny). PCO, PCOS och post-pill-acne. Vulverine. Uppdaterad: 2019-11-05.
vulverine.se/blogg/pcos/
(hämtad: 2023-12-01)