Klimakteriet
Vad är klimakteriet?
Klimakteriet kallas även för övergångsåldern. I det stora hela innebär klimakteriet att kvinnan slutar få sin mens, och därmed att kunna få barn. Den sista mensen faller i genomsnitt mellan 50-51 år för kvinnor i Sverige och det är detta som kallas för klimakteriet. Man räknar att en kvinna är i klimakteriet om man inte har haft någon mens på 12 månader. Cirka fem år innan mensen avslutas brukar man uppleva olika symptom och förändringar i samband med detta, denna fas kallas förklimateriet. Resten av livet efter klimakteriet är man efter klimakteriet.
Åldern för när kvinnor kommer in i klimakteriet har inte ändrats på flera hundra år. Den enda faktorn som påverkar är rökning, och det gör att klimakteriet inträffar några år tidigare än vad de annars hade gjort.
Dock finns det kvinnor som går in i klimakteriet mycket tidigare, och andra även senare. Vissa får mycket symptom som påverkar deras vardag och andra känner knappt av det. Vissa har en väldigt kort period av symptom och andra har mer eller mindre besvären under många år. Det är därför viktigt att du känner din kropp och tar hjälp om du får besvär som påverkar dig.
Klimakteriet innebär att dina hormonnivåer rubbas och du slutar få din ägglossning, det är därför din mens slutar upp. Det är speciellt samspelet mellan mellanhjärnan, hypofysen och äggstockarna. Det första som händer är att mensen blir oregelbunden och progesteronnivåerna sjunker. Därefter sjunker östrogennivåerna och det gör att mensen kommer med allt större mellanrum. Det är också vanligt med rikliga blödningar under denna tid. Även nivåerna av testosteron sänks då en del produceras i äggstockarna, medan en del produceras i binjurarna.
Symptom under klimakteriet
Det är forskningsbelagt att svettningar och värmevallningar är klimakteriesymptom. Värmevallningarna beror på att kroppens egna termostat, som håller kroppstemperaturen förändras. Dessa vallningar kan pågå i 2-60 min. Hur ofta det sker är otroligt individuellt. Man tror det beror på ärftliga faktorer, men även livsstil och kost kan påverka. Att uppleva svettningar och vallningar är otroligt vanligt, ungefär 75% av alla kvinnor har dessa besvär, men självklart i olika grad.
Men det är även känt besvär med torrhet i vaginan och besvär med urinvägarna då det indikerar östrogenbrist. Östrogenbristen gör att slemhinnorna förtunnas och är torra samt att bindväv och muskler i vaginan inte längre är så elastiska som innan klimakteriet. De har sett att närmare 25-50% av alla kvinnor över 60år har problem med torra slemhinnor, smärta vid samlag, klåda och flytningar. Klicka här för att läsa mer om urinvägsinfektion.
I samband med östrogen- och testosteronbristen ökar även olika psykologiska besvär, såsom depression och minskad sexlust. Det har även funnits samband mellan PMS/PMDS-besvär tidigare i livet ger svårare klimakteriesymptom. Man har också kunnat se att kvinnor som lever aktivt liv, alltså motion minst en gång i veckan, har mindre besvär under klimakteriet än inaktiva kvinnor.
Dålig sömn är också ett symptom på klimakteriet då på grund av östrogenbristen. Dålig sömn innefattar även dom som vaknar på nätterna av svettningar och att man sedan har svårt att somna om.
Man har också kunnat se att den minskade nivåerna av östrogen även påverkar hur kroppen lagrar fett. Du kan därför märka en skillnad i att fett inte längre lagras runt höft och lår, utan snarare runt midjan. Kvinnor mår bra av att inte ha för lite fett runt midjan, då det är en källa för östrogenproduktion även där. Klicka här för att läsa om kroppens hormoner. Men samtidigt är en för hög fettnivå i kroppen skadligt när det kommer till diabetes typ 2 och hjärt- och kärlsjukdomar. Många kvinnor går upp i vikt efter klimakteriet, och det beror inte på östrogennivåerna, men att fett omfördelas annorlunda beror på östrogennivåerna.
Vad är klimakteriets olika faser?
Du kan ibland höra att klimakteriet har olika faser, av vissa 4 och av andra 3 faser. Det är för att vissa kallar period mellan första mensen och till tiden när förklimakteriet startar för premenopause (förklimakteriet) och att perimenopause är tiden med klimakteriesymptom innan klimakteriet. Vi kommer att prata om klimakteriet som tre faser.
Förklimakteriet
Detta är tiden från att kroppen börjar avsluta ägglossningen, hormonbalansen börjar rubbas och mensen börjar bli oregelbunden. Det är under denna tid som de flesta kvinnorna börjar få klimakteriesymptom såsom svettningar, vallningar, dålig sömn med mera.
Vanligtvis kommer man in i förklimakteriet runt 45 års ålder. Men det kan variera från 35-45 års ålder beroende på ärftlighet och levnadsvanor, såsom rökning, kost och träning.
Klimakteriet
Klimakteriet är övergången som man pratar om. Vid denna tid är det inte längre möjligt att bli gravid och mensen har upphört. Man räknar klimakteriet från den dagen då det var 12 månader sedan sist man hade sin mens.
Efterklimakteriet
Tiden efter klimakteriet kallas för efterklimakteriet. Denna fas är man i egentligen resten av livet. Det finns dom kvinnor som har besvärligare klimakteriesymptom efter klimakteriet än innan.
Faktainnehållet i artikeln är verifierad med läkaren Ingegerd Lantz.
Publicerad: 2023-12-17
Referenser
Litteratur:
Professor Hovatta, Outi & Professor Landgren, Britt-Marie, Kvinna, upplaga 1, förlag: Albert Bonniers förlag AB, Stockholm.
Websidor:
Magnusson Österberg, Jenny. Klimakteriet. 1177.se. Uppdaterat: 2023-11-09.
https://www.1177.se/liv–halsa/sa-fungerar-kroppen/klimakteriet/
(hämtad: 2023-12-01)