Sköldkörteln – hypertyreos
Sköldkörtels sitter vid luftstrupen i halsen på framsidan. Denna körtel är troligt viktig för kvinnans hälsa, men det är närmare 80-85% av alla kvinnor i Sverige som lider av någon rubbning i sköldkörtel. Det vanligaste är att sköldkörteln antingen producerar för mycket, eller för lite sköldkörtelhormoner. Orsaken för att sköldkörteln får en rubbning kan bero på ärftliga faktorer, stress, autoimmuna sjukdomar, infektioner eller vissa läkemedel.
Sköldkörteln ser ut som ett par vingar med små blåsor på som tillverkar hormonerna. Sköldkörtelhormonet tyroxin reglerar kroppens ämnesomsättning, vilket påverkar hur kroppen växer och tar upp näring. Den bildar även hormonet kalcitonin som påverkar kroppens kalciumnivåer.
Det är rekomenderat att testa sina sköldkörtelnivåer om man har:
- Symptom på sköldkörtelrubbning.
- Familjehistorik på sköldkörtelrubbning.
- Graviditets och fertilitetsproblem.
- Tidigare diagnos av sköldkörtelrubbning.
Dessa tester görs vanligtvis via blodprov och då tittar man på nivåerna av TSH (tyreoideastimulerande hormon), T3 (triiodotyronin) och T4 (tyroxin). Både T3 och T4 transporteras i blodet med proteiner som påverkas av läkemedel, östrogenet, graviditet och infektioner på vägen.
Man bör även testa för rT3 (reverse T3) som hindrar effekten av T3 i alla celler förutom hypofysen där rT3 stänger av funktionen av TSH. Kroppen producerar rT3 när den vill spara energi i cellerna exempelvis när vi är svårt sjuka eller allvarlig fara.
Hypertyreos
För mycket produktion av tyroxin, vilket leder till en ökad ämnesomsättning som påverkar kroppens olika funktioner. Detta kan orsakas av andra sjukdomar eller att sköldkörteln skapar knölar som bilar för mycket hormoner. Hypertyreos kan göra mensen oregelbunden, komma med tätare intervaller och göra så blödningarna blir kraftigare. Det blir även svårare att slappna av då kroppen går på högvarv lite hela tiden. Symptomen vid hypertyreos kan skilja sig en del och både arta sig fysiskt och psykiskt.
Faktainnehållet i artikeln är verifierad med läkaren Ingegerd Lantz.
Publicerad: 2023-12-18
Referenser
Vetenskapliga artiklar:
Brismar, Kerstin. Primär hypotyreos (”låg ämnesomsättning”) (underfunktion av sköldkörteln). 2021: 1-8.
https://ki.se/media/38334/download
Websidor:
Hypertyreos – överfunktion i sköldkörteln. Sköldkörtelförbundet.
https://skoldkortelforbundet.se/om-skoldkortelsjukdom/hypertyreos/#symtom-pa-hypertyreos
(hämtad: 2023-12-01)
Sköldkörtelrubbning – vanliga symtom och orsaker (så vanligt är det i Sverige). Testmottagningen. Uppdaterad: 2023-06-19.
https://www.testmottagningen.se/artiklar/halsa-och-livsstil/skoldkortelrubbning-symtom-och-orsaker/
(hämtad: 2023-12-01)