PCO / PCOS
Vad är PCOS?
PCOS är en förkortning på polycystiskt ovarialsyndrom. Det är ett begrepp för hormonell obalans som orsakas av äggstockarna. Detta innebär att kroppen har höga nivåer av testosteron i jämförelse med östrogen- och progesteronnivåerna, vilket leder till att äggstockarna inte mognar äggen tillräckligt mycket för att det ska bli en ägglossning. Det leder i sin tur till att mensen ofta blir oregelbunden eller helt uteblir då det inte skett någon ägglossning. Äldre kvinnor med PCOS har därför ofta fler ägg än kvinnor utan denna hormonrubbning, då äggen inte har mognat och ägglossning skett. Hormonrubbningen kan sitta på antingen ena eller båda äggstockarna. Detta drabbar ungefär var tionde kvinna i fertil ålder och kan komma periodvis genom livet. Hormonbalanserna påverkas av stress, livsvanor, trauma eller liknande. Vilket innebär att besvären kan försvåras under stressfyllda perioder i livet. Anledningen till detta är för att en binjurarna också producerar testosteron (androgener).
Orsaken till varför vissa kvinnor får PCOS är inte helt fastställt, men man tror att det beror på en insulinresistens och ärftliga faktorer. Det kan även vara kopplat till övervikt och diabetes typ 2, D-vitaminbrist, låg sköldkörtelfunktion med mera. Det kan även i långa loppet innebära att man får diabetes typ 2, graviditetsdiabetes, hjärt- och kärlsjukdomar, högt blodtryck och livmoderhalscancer.
Ungefär hälften av alla kvinnor med PCOS är överviktiga, som är en följd av insulinresistensen och förhöjda testosteronvärden. Tyvärr skapas en ond spiral då PCOS förvärras av övervikt. Vanligtvis kan minskad vikt bidra till att hormonerna balanseras. Detta är rekommenderat att göra via kostförändringar framför allt och många har blivit av med sin PCOS problematik genom kosten.
Det finns en massa hormontester man kan göra, utöver ultraljud, för att bekräfta PCO/PCOS. Bland annat kan man mäta hormonet Anti-Mullerskt hormon (AMH). AMH frigörs vid halvmogna ägg som inte fått lossna så i dessa fall ligger man högt på AMH. Man kan även mäta Sex hormone binding globulin (SHBG) då kvinnor med PCO/PCOS ligger lågt på detta transporthormon då det binder fritt testosteron och det finns inte tillräckligt med SHBG jämfört med testosteron i dessa kroppar. Låga värden av SHBG innebär att det finns en för hög nivå av biotillgängligt testosteron, vilket i kombination med tex zinkbrist leder till acne, håravfall, ökad hårbeväxtning mm.
Skillnad på PCO och PCOS
Det finns dock något som kallas PCO som liknar PCOS. Båda hormonrubbningarna innebär att kroppen har svårt med ägglossningen, men bakgrund och konsekvenserna är olika.
PCO är att äggen enbart blir halvmogna och ligger som pärlband. Detta, Polycystiska ovarier (översatt: “många små äggblåsor på äggstockarna”) kan uppstå om menscykeln blir längre än normalt, du har mycket stress i kroppen eller även slutat med hormonstörande preventivmedel såsom p-piller, hormonspiral eller liknande. Detta innebär att när kroppen är lugnare och i mer harmoni behöver man inte ha dessa besvär eller symptom.
PCOS är också en problematik med ägglossning, men anledningen ligger mer i metabolt syndrom som innefattar androgenöverskott (testosteron). I fallen av PCOS innebär det också att äggblåsorna är istället blir för stora och bildar cystor på äggstockarna. Metabolt syndrom är ett samlingsnamn för ökad risk att drabbas av livsstilssjukdomar, alltså hjärt- kärlsjukdomar, diabetes typ 2, cancer osv. Metabolt syndrom ökar vid stort/felaktigt energiintag, för lite motion, ökad stress och ärftlighet. Mycket av riskerna och orsakerna är beskrivet i avsnittet ovan. Även om PCOS beskrivs som vanligt bland överviktiga personer så kan icke överviktiga personer också ha PCOS. PCOS bör testas med blodprov för att mäta testosteronnivåerna.
Tror du att du har PCO/PCOS rekommenderar vi att du blir undersökt av läkare.
PCO/PCOS i din menscykel
Som ni kanske har läst i artikeln om menscykeln, produceras testosteron (androgener) i äggskalet (follikeln) av äggblåsorna i äggstockarna. Mycket av dessa androgener omvandlas till östrogen för att det ska toppa precis innan ägglossningen. Detta tillsammans med LH signalerar till hjärnan att det är dags för ägglossning. Problemet för kvinnor med PCO/PCOS är att i detta skede att omvandlingen av testosteronet till östrogenet går på tomgång och det blir aldrig en tillräckligt hög topp av östrogen till hjärnan att ägg ska lossna.
Den vänstra bilden nedan visar hur äggen i äggstocken utvecklas under normala förhållanden. Alltså att folliken mognar och att ägget frisläpps.
Den högra bilden visar hur follikeln mognar, men hur de sedan inte frisläpps, utan istället skapar ett så kallat ”pärlband” av mogna ägg i äggstocken.
Dock är hormonet LH fortsatt högt och i fall med PCO/PCOS även under en längre period. För kroppen försöker fixa till sig en ägglossning, men utan goda resultat i många cykler. För kvinnor med denna diagnos kan därför ägglossningstester vara lite svåra att läsa av då man kan uppvisa sig väldigt fertil utan att en faktiskt ägglossning sker. LH är även med och ökar testosteronnivåerna och detta leder ofta till ökade symptom såsom acne, hårbeväxning osv.
Denna överskott av testosteron och andra androgener hindrar även hjärnans reglering av menscykeln, vilket då skapar en ond spiral.
Faktainnehållet i artikeln är verifierad med läkaren Ingegerd Lantz.
Publicerad: 2023-12-18
Referenser
Webbsidor:
Friedmann, Ida. Polycystiskt ovarialsyndrom – PCOS. 1177.se. Uppdaterad: 2021-12-01.
https://www.1177.se/sjukdomar–besvar/konsorgan/livmoder-och-aggstockar/polycystiskt-ovarialsyndrom–pcos/
(hämtad: 2023-12-01)
Vulverine (Koos, Jenny). PCO, PCOS och post-pill-acne. Vulverine. Uppdaterad: 2019-11-05.
(hämtad: 2023-12-01)
PCOS – polycystiskt ovarialsyndrom. Kry.se. Uppdaterad: 2023-12-13.
https://www.kry.se/fakta/gynekologi/pcos/
(hämtad: 2023-12-23)
Vad är det metabola syndromet?. Werlabs. Uppdaterad: 2016-01-01.
https://werlabs.se/kunskapsbank/metabola-syndromet/
(hämtad: 2023-12-01)