HIV

 

Vad är en könssjukdom?

Det är en sjukdom som du får i ditt kön och som har överförts från någon annan till dig, exempelvis genom sex. Det är omöjligt att själv göra en diagnos på sig själv, så därför rekommenderar vi starkt att du går till en läkare för att bli undersökt.

Det finns en mängd olika sjukdomar, bland annat gonorré, klamydia, syfilis, hepatiter, herpes, könsvårtor, HIV osv. Vissa av dessa sjukdomar är bakterier och kan därför behandlas i många fall med antibiotika. Men andra är virus och något som kroppen måste läka ut själv eller som alltid kommer vara med dig.

HIV

Denna sjukdom innebär att kroppens egna förmåga att motstå infektions bryts ner. Viruset förökar sig i kroppen och förstör en viss sorts vita blodkroppar vilket leder till att man blir otroligt infektionskänslig och man får lättare tumörer. Det kan ta lång tid innan den smittade personen känner av några symptom, och eftersom det är väldigt smittsamt under första tiden man själv blivit smittad kan det spridas fort. Smittsamheten avtar över tid och kan inte överföras utanför kroppen (alltså via toalett, använder samma mugg eller att kramas/kyssa någon. HIV sprids inte heller genom insekter, saliv, tårar eller svett.

 

HIV övergår till att bli AIDS när HIV är lämnad obehandlat och sätter den smittade människans i ett dödligt tillstånd. Idag smittas 400-500 personer i Sverige fortfarande av HIV. Om en person med HIV  ”uppfyller kriterierna för välinställd behandling, inte riskerar att överföra hivinfektionen till någon annan vid vaginala och anala samlag. Med välinställd hivbehandling menas att virusnivån av hiv i blodet inte går att uppmäta vid upprepade tester, och att patienten kontinuerligt följer behandlingen.”

 

Symptom:

  • Feber
  • Ont i halsen
  • Svullnaa lymfkörtlar
  • Eventuellt utslag

 

Tyvärr är det inte alla som får symptom och för andra kan det dröja flera år.

 

För att läsa mer om HIV, klicka här och här.

 

 

Faktainnehållet i artikeln är verifierad med läkaren Ingegerd Lantz.

HIV image

Publicerad: 2024-01-23

 

Referenser

Litteratur:

Professor Hovatta, Outi & Professor Landgren, Britt-Marie, Kvinna, upplaga 1, förlag: Albert Bonniers förlag AB, Stockholm.

 

Websidor:

Sjukdomsinformation om hiv. Folkhälsomyndigheten. Uppdaterad: 2024-01-22.

https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/smittsamma-sjukdomar/hiv/

(hämtad: 2024-01-29)