Graviditet
Att bli gravid
En graviditet innebär i korta drag att ett eller flera ägg hon kvinnan har blivit befruktat med en eller flera spermier från en man, vilket kroppen ger näring till att bli en ny människa. Medan processen är ganska komplex för kroppen finns det mycket som man kan tänka på inför, under och efter förlossningen. Denna information är mer riktad till dig om försöker förstå fertilitet och redskap för att bli gravid. Har du ingen önskan efter barn, eller vill undvika graviditet nu föreslår vi att du läser texten om menscykeln för att förstå ägglossning och fertilitet.
För det är inte alla som vill ha barn, har denna längtan som många pratar om. Och sen finns det många som känner att en graviditet just nu inte är optimalt. Vi är alla olika, och det finns inget rätt och fel i frågan.
Det finns flera olika sätt att bli gravid på, men i slutändan är det en spermie som befruktar ett ägg, och det vanligaste sättet är genom penetrerande sex helt enkelt. När ett ägg har blivit befruktat finns det tiden innan graviditeten, sedan tre olika faser av graviditeten, sedan kommer förlossningen och sedan kommer efter förlossningen (ofta nämnt enligt engelska namnet postpartum). Nedan är en relativt översiktlig genomgång av alla dessa faser och vad som händer i kroppen.
Innan graviditet
Tiden innan du blir gravid, eller försöker bli gravid, handlar mycket om att stärka kroppen på olika sätt. Mycket togs upp i texten om menscykeln då en rutinmässig och hälsosam menscykel är en förutsättning för att bli gravid. Som vi sa i den texten så tyder en obalanserad menscykel på sämre vitalitet och fertilitet. Det innebär att kroppen signalerar till dig att någonting är ur balans, kanske stress, näringsbrist eller annat, vilket gör att kroppen inte är stark nog för att hålla en graviditet. Därför är detta en av de första sakerna som måste funka då du måste ha en ägglossning för att kunna bli gravid.
Utöver menscykeln kan alkohol, tobak, levnadsvanor, könssjukdomar, övriga sjukdomar, arv och miljö också påverka chanserna att bli gravid. Det är en fördel om man har hälsosamma levnadsvanor så tidigt som möjligt i livet, men det är aldrig för sent.
Även om menscykeln kan börja redan runt 11 års ålder är kvinnan som mest fertil mellan 22-35 års ålder. Efter 35 år minskar fertiliteten och avslutas helt efter klimakteriet. Efter 35 år ökar även vissa risker under graviditeten, även om det också kan gå bra.
Graviditeten sker i samband med ägglossningen. Tänk på att en spermie kan leva kvar i livmodern i upp till 5 dygn. Detta innebär att om du hade sex upp till 5 dagar innan eller efter din ägglossning kan du bli gravid. Genom att kartlägga din menscykel, lära dig mer om fertila tecken och hur just din kropp funkar ökar chanserna att tajma ägglossningen och bli gravid.
Som ovan nämnt är levnadsvanor otroligt starkt påverkande av fertiliteten och chanserna att bli gravid, då kroppen måste vara stark för att kunna ägglossa. Därför är rörelse och motion en viktig del i det. Detta gäller både för mannen och kvinnan som ska bidra till ett barn. Tillräcklig rörelse och motion ger bättre kvalité på spermie och ägg. Allt från vardagspromenader, gym, löpning eller hobbys som får dig att röra på kroppen och någon gång ibland få ökad puls är positivt för graviditet. Dock är överträning negativt för ägglossningen då kroppen kommer känna av en alldeles för stor påfrestning istället. Men att göra någonting varje dag är lagom!
Inom levnadsvanor ingår även tobak, alkohol och droger. Särskilt tobak och droger är någonting du bör undvika oavsett vad för en hälsosam livsstil, men det blir desto viktigare under graviditeten. Om du avstår från tobak, alkohol och droger och istället fokuserar på hälsosam mat och kost ökar det chanserna att bli gravid. Avstå från flera koppar kaffe (för högt koffein-intag på mer än 500mg/dag) kan vara negativt, ät mycket frukt, grönsaker, fisk, fullkorn, protein och järn så skapar du goda förutsättningar för graviditet.
Det är inte ovanligt att det trotts detta tar tid att bli gravid. Detta kan bero på flera olika anledningar. Bland annat provrörsbefruktning, IVF.
Graviditeten
Från dagen du blev gravid börjar din graviditet. I genomsnitt är en graviditet 40 veckor. Dessa 40 veckor är indelade i tre perioder, dessa perioder kallas trimesters, där varje period är ungefär 3 månader var. Under alla dessa perioder kan kvinnan uppleva problem med illamående, trötthet, smärta och hormonnivåerna svajar. Detta är normalt tyvärr, men ju mer man förstår vad det beror på desto mer hjälp kan man få.
Första perioder / first trimester – vecka 1-14
Eftersom att det ibland kan vara svårt att veta när graviditeten skede precis brukar man räkna från den senaste mensens första dag. Denna period innebär stora förändringar i din kropp, såsom ökad blodmängd, svullna bröst, hormonnivåerna ändras och barnet i livmodern börjar skapas. De första celldelningen och organ utvecklas.
Du kanske har hört att man inte ska berätta om sin graviditet innan vecka 12, och detta beror på att graviditeten är relativt skör fram till dess, då risken för missfall är relativt hög. Med detta vill vi säga att alla ska göra som dom vill. Vill man berätta eller inte är upp till var och en!
För vissa kvinnor är denna period förknippad med mycket illamående och trötthet.
Andra perioder / second trimester – vecka 15-28
Från och med denna period utsöndras hormonet relaxin vilket gör vårt bäcken mer rörligt och poröst. Vissa får problem med så kallad foglossning och har extremt ont. Från vecka 16 börjar livmodern att öva på sammandragningar och det upplevs ofta som spänt.
Runt vecka 20 kan man känna dom första rörelserna från livmodern och detta brukar för många vara en milstolpe att komma tid.
Tredje perioden / third trimester – vecka 29-barnet föds
Under denna period är barnet mer eller mindre färdigskapat, och denna period är till för att barnet ska växa och gå upp i vikt. En för tidig födelse, alltså födelse innan vecka 37, innebär såklart risker, men barnet har goda chanser att överleva. Det är viktigt att under denna period lägga märket till barnets rörelsemönster, vilka tider på dygnet och på vilket sätt barnet rör sig.
De kvinnor som kanske fick en paus med sina besvär under andra perioden kan lätt få tillbaka dom nu igen. Väldigt vanligt att man sover dåligt och kroppen svullnar.
Faktainnehållet i artikeln är verifierad med läkaren Ingegerd Lantz.
Publicerad: 2023-12-20
Referenser
Litteratur:
Professor Hovatta, Outi & Professor Landgren, Britt-Marie, Kvinna, upplaga 1, förlag: Albert Bonniers förlag AB, Stockholm.
Websidor:
Rydh, Emma. Stärk din hälsa inför en framtida graviditet. 1177.se.
https://www.1177.se/Kalmar-lan/liv–halsa/sexuell-halsa/halsa-infor-graviditet/
(hämtad: 2023-12-01)
Kost för dig som vill bli gravid. Gravid.se
www.gravid.se/kost-nar-vill-bli-gravid/
(hämtad: 2023-12-01)
Gravidkalender. Preglife.
https://preglife.se/trimestern/1
(hämtad: 2023-12-01)