Bröstcancer
Vad är cancer?
Det är ingen sjukdom, men det är ett samlingsnamn på cirka 200st olika sjukdomar. Cancer kan uppstå i nästa alla de 200 olika celltyperna som du har i kroppen. Cancer innebär att balansen i en cell rubbas och cellen uppför sig på fel sätt. Den kommer alltså inte att bland annat förnya sig som dom andra cellerna. Den vet alltså inte när det är dags att sluta dela på sig. Detta leder till att det blir en klump av celler där bara en ensamma cellen satt först. Klumpen som cancercellerna skapar kallas för tumör, och den tar av kroppens resurser såsom näring, syre och blod.
Cancer kan även hittas i din vulva, livmoder, äggstockarna och livmoderhalvtapp. Samlingsnamnet på dessa cancerformer kallas gynekologisk cancer. Varje år drabbas ungefär 3000 kvinnor i Sverige av någon av dessa former. Symptomen på dessa olika cancerformer skiljer sig åt. Därför kan du läsa mer om de olika symptomen via nedan länk från Cancerfonden för mer information.
Bröstcancer
Brösten är känsliga för hormoner under hela livstiden. Bröstcancer är den vanligaste formen av cancer bland kvinnor, där ungefär 25% av alla cancerformer bland kvinnor i västvärlden är bröstcancer. Innan 35 års ålder är bröstcancer ganska ovanligt, men vanligheten ökar efter 50 års ålder. Det finns även en ärftlighetsfaktor när det gäller bröstcancer, närmare 10% av alla fall beror på ärftlighet. När man pratar om ärftlighet tittar man på närmsta familjemedlemmarna, alltså mor, syster eller barn varav denne person insjuknade innan 50 års ålder. Men man tittar även på första ledet av släkting om dom insjuknat innan 30-40 års ålder.
Vid sammanställningar av stora internationella studier visar det att hormonbehandlingar ger en liten ökad risk för bröstcancer, detta inkluderar både p-piller och hormonbehandling vid klimakteriet (både östrogen och progesteron).
Vanliga symtom på bröstcancer är:
- knöl i bröstet
- knöl i armhålan
- förstorat och hårt bröst
- rodnad i huden och ”apelsinhud” på bröstet
- indragningar i huden på bröstet eller bröstvårtan
- blod eller vätska från bröstvårtan.
Vissa cancerformer kan hanteras i tidigt skede via mammografi eller HVP cellprovtagning. Har du misstankar om cancer i någon som helst form råder vi dig starkt att uppsöka läkarvård.
Faktainnehållet i artikeln är verifierad med läkaren Ingegerd Lantz.
Publicerad: 2023-01-23
Referenser
Litteratur:
Professor Hovatta, Outi & Professor Landgren, Britt-Marie, Kvinna, upplaga 1, förlag: Albert Bonniers förlag AB, Stockholm.
Websidor:
Torsler Andersson, Helena. Vad är cancer? Cancerfonden. Uppdaterad: 2019-02-27.
https://www.cancerfonden.se/om-cancer/symtom-och-orsaker/vad-ar-cancer
(hämtad: 2023-12-01)