Minska vallningar med styrketräning

 

 

Stoppa pressarna! Genom regelbunden styrketräning kan du minska dina klimakteriebesvär med hela 44 procent, utan hormonbehandling. Men ursäkta, hur bra! Vad väntar du på?

Vi vet ju alla att träning är bra för oss, genom livets alla faser. Det funkar lite som naturens egen medicin för kropp och själ. Det stärker, bygger upp, läker, förebygger och skapar en cocktail av lyckohormoner i kroppen. Och då gärna en kombination av både styrketräning, konditionsträning, mental träning och återhämtning. Det är balansen som ger den fina effekten. Det magiska ordet balans, är nyckeln till en god hälsa.

 

 

 

 Säg adjö till värmevallningar

 

 

 

Visste du att just styrketräning ger fantastiska resultat under klimakteriet, om du lider av till exempel värmevallningar? Även om styrketräning alltid är en bra idé. Har du inte styrketränat tidigare, och är 40+, så är det dags nu. Det är en win win.

Styrketräning bygger muskler, vilket i sin tur minskar risken för benskörhet. En ökad muskelmassa påverkar även andra faktorer i kroppen positivt. Det ger en ökad livskvalitet, håller igång din ämnesomsättning, gynnar ditt hjärta, minskar risken för överbelastningsskador, håller ditt blodsocker i balans, har positiva effekter på din hjärnhälsa, och sist men inte minst, minskar dina klimakteriebesvär.

Kroppen är fantastisk. Och om vi kan hjälpa oss själva genom klimakteriet och resten av all framtid, endast genom att lägga till styrketräning är väl det som en gåva.

 

 

 

 Styrketräning förlänger livet

 

 

 

I en studie gjord vid University of Exeter i England kunde man se en tydlig förbättring av klimakteriesymptom vid styrketräning.

I just den här studien deltog 70 kvinnor, utan hormonbehandling. Kvinnorna var både i förklimakteriet, klimakteriet och postklimakteriet. Man kunde se en markant skillnad på de olika klimakteriesymptomen som minskande i takt med att muskelmassan ökade, hos alla deltagare.

Flera studier talar för att du behöver belasta musklerna rätt ordentligt. Så, har du inte tränat tung styrketräning tidigare, är det hög tid nu. Men du, ta det lugnt. Vi pratar inte om 200 kg i bänkpress. Men ändå så pass tungt att du känns riktigt jobbigt och att verkligen utmanar musklerna, och kör på tills du inte orkar mer.
Och som om det inte vore nog, har man också kunnat se att så lite som 30 till 60 minuter styrketräning i veckan, kan räcka för att inte dö i förtid. Och du löper 10 – 20 procents lägre risk att drabbas av cancer eller någon form av hjärt-kärlsjukdom, i förhållande till de som inte styrketränar.

Hemma kanske valet blir gummiband och enklare vikter, medan du på gymmet kan lassa på mer än vad du tror.

Nu är det dags att utmana kroppen!

 

 

 

 Vad räknas som styrketräning?

 

Det kanske inte är helt självklart. Men styrketräning är all form av träning som verkligen utmanar dina muskler. Som till exempel gå i trappor, eller i naturlig form skulle det räknas som vandring eller promenader i kuperad terräng. Cykling, styrketräning med fria vikter, maskiner, gummiband, kettlebells och viktbollar, olika typer av cirkelträning, pilates, simning och längdskidor för att nämna några. 

 

 

 

 Den bästa träningen är den som blir av

 

 

 

Om du går till gymmet och inte riktigt vet vart du ska börja, är du förmodligen inte ensam. Det kan vara lite av en ogenomtränglig djungel av skrot och märkliga redskap vid första anblick. Och det kan vara lättare att backa och bekvämt sätta sig vid motionscykeln, eller i värsta fall vända i dörren och gå hem.
Men var inte rädd för att be om hjälp, och börja gärna på en nivå som du känner att du behärskar, för att sen öka successivt. Kom ihåg att den bästa träningen är den som blir av.

Gå inte på myten att du kommer att se ut som hulken efter tre tillfällen. Det tar tid att bygga muskler, och du kan i lugn och ro lassa på mer än vad du tror att du orkar, så länge du har rätt teknik. Det kommer alltid vara bra för din kropp och själ att styrketräna.

Styrketräning är i särklass den bästa träningsformen under klimakteriet. Samtliga studier påpekar verkligen att det krävs tung styrketräning och att man göra kör så många repetitioner att kroppen inte orkar en enda till.

 

 

Minskar vallningar med 44 procent

 

 

En svensk studie från Linköpings Universitet, gjord på 58 kvinnor gav lika fantastiska resultat som den i England.

58 kvinnor i klimakteriet deltog i studien. Medelåldern var 55 år. Hälften av dem levde sitt vanliga liv med viss oregelbunden fysisk aktivitet, mer eller mindre krävande. Den andra hälften började med styrketräning tre gånger i veckan, 45 minuter varje gång, i 15 veckor. Styrketräningen skedde på en nivå som innebar en påtaglig ansträngning för dem.

Resultatet visade att de som styrketränade minskade sina vallningar med 44 procent i genomsnitt, vilket den andra gruppen inte gjorde. De hade lika mycket besvär som tidigare.

Såhär skriver Emilia Berin, doktorand inom obstetrik och gynekologi vid Institutionen för klinisk och experimentell medicin, och huvudförfattare till denna artikel fråm Linköpings Unviversitet, publicerad i den vetenskapliga tidskriften Maturitas.

– Det är förmodligen så att motionen måste innebära en rejäl ansträngning med påtagligt höjd puls, snabbare andning och svettningar för att förbättra klimakteriebesvären. Vår teori är att ansträngande träning kan påverka endorfinerna i det centrala nervsystemet där också temperaturregleringscentrum sitter, säger Emilia Berin, doktorand inom obstetrik och gynekologi vid Institutionen för klinisk och experimentell medicin.

Men det är inte bara klimakteriebesvären som förbättras, det tåls att påminna om att den generella livskvaliteten höjs också. Och man behöver heller inte ha särskilt jobbiga klimakteriebesvär för att styrketräning ska ge en förbättrad livskvalitet. När östrogennivåerna sjunker, ökar också risken för benskörhet. Genom styrketräning kan du alltså förebygga detta samt förbättra både din mentala hälsa liksom hälsan för ditt hjärta. Det förebygger också skador, ökar ämnesomsättning och stabiliserar blodsockret.
Vår hälsa är ju det viktigaste vi har.
Så vem vill inte ha allt detta?

Träning är alltså alltid en bra idé!

 

Text: Shirin Djavidi

Publicerad: 2025-02-14

 

Referenser

 

 

Harvard T.H Chan School of public health, University of Exeter, healthline.com. Linköpings Universitet, bupa.co.uk