Glowsoppa med fröigt valnötsbröd

 

Njut av hösten och vintern med denna underbara Glowsoppa med fröigt valnötsbröd. Receptet passar extra bra för dig som befinner dig i klimakteriet eftersom den innehåller både havtorn och fänkål. Havtorn är en riktig vitaminbomb med sina hela 14 olika vitaminer. Det innehåller även folsyra, antioxidanter, massvis med näringsämnen, omega 3, 6, 9 samt höga halter av omega 7 som är bra för våra slemhinnor. I fänkålen gömmer sig också massa gottigheter så som fibrer, vitaminer (speciellt vitamin C), mineraler, folat, järn och växtrikets östrogen som är speciellt bra för kvinnor just vid klimakteriet. Nu är de även i säsong här i Sverige och klarar sig i kylen ett bra tag.

 

GLOWSOPPA

 

RECEPT – 4 portioner // 20 min

 

INGREDIENSER

 

350 g sötpotatis
100 g fänkål
15 g ingefära
1/2 g saffran
4 dl kokosmjölk
6-8 dl vatten
4-5 nypor flingsalt

1/2 dl havtorn

 

TOPPING

 

kokosgrädde – rostade mandlar – fänkålsdill

 

GÖR SÅ HÄR

 

  • Hacka sötpotatis, fänkål och ingefära.
  • Lägg i gryta tillsammans med saffran, kokosmjölk, vatten och flingsalt. Låt puttra tills allt är mjukt, ca 10 min.
  • Tillsätt havtornen. Sjud 1 min. Mixa ihop soppan slätt. Servera med fröigt valnötsbröd och toppa soppa med kokosgrädde, rostade mandlar och fänkålsdill/koriander.

 

 

FRÖIGT VALNÖTSBRÖD

 

RECEPT – 1 bröd

 

INGREDIENSER

 

3 dl havregryn
2 dl valnötter
1 dl solroskärnor
1 dl pumpafrön
1 dl linfrön
2 msk chiafrön
3 msk psylliumhusk

1 tsk örtsalt

1/2 tsk fänkålsfrön, mortlade
0,5 dl olivolja
3,5 dl kokhett vatten

 

GÖR SÅ HÄR

 

  • Sätt ugnen på 175° C.
  • Blanda alla torra ingredienser i skål.
  • Häll olivolja och vatten över den torra blandningen. Rör ihop noga.
  • Tryck ut i en brödform klädd med bakplåtspapper. Låt svälla 10 minuter.
  • In i ugnen. Grädda i 30 minuter. Ta ut brödet från formen. Vänd och grädda upp-och-ner 25 minuter till.

 

Låt brödet svalna innan du skär upp. NJUT!

Receptet är framtaget av @yogakoket.se.