Urinvägsinfektion

 

Vad är urinvägsinfektion?

Urinvägsinfektion innebär att det har kommit upp bakterier i urinröret. Detta försöker kroppen få ut genom att kissa ofta, men som kan vara väldigt smärtsamt för vissa. Har man illa urinvägsinfektion kan det även sprida sig upp till njurarna.

Det är vanligare med urinvägsinfektioner efter 55 års ålder, och detta har man sett beror på den låga nivån av östrogen. Slemhinnorna blir tunna och torra och har svårt att hålla mot bakterier. Musklerna och bindväv blir förslappade vilket gör att muskulaturen runt urinröret inte håller tätt och bakterier kan lättare komma in.

Vad man kan göra själv och när man behöver vård

Har du inte feber i samband med urinvägsinfektionen finns det mycket man kan göra själv. Du kan hjälpa kroppen att skölja ur genom att dricka mycket vatten. Du ska även vara noga med att kissa efter samlag för att skölja ur bakterier om de har kommit i närheten av urinröret.

 

Sedan finns en massa husmorsknep och icke bevisade metoder som man använt i flera hundra år. Bland annat tranbärsjuice som ännu inte har fått vetenskapliga bevis men använts länge.

 

Upplever du att besvären inte har blivit bättre efter 3-7 dagar, du har blod i urinen eller om du är gravid rekommenderar vi att du söker vård.

 

 

Faktainnehållet i artikeln är verifierad med läkaren Ingegerd Lantz.

Urinvägsinfektion image

Publicerad: 2023-12-18

 

Referenser

Websidor:

Dragstedt, Lovisa. Urinvägsinfektion hos kvinnor. 1177.se. Uppdaterad: 2023-05-02.

https://www.1177.se/sjukdomar–besvar/njurar-och-urinvagar/infektioner-i-njurar-och-urinvagar/urinvagsinfektion-hos-kvinnor/

(hämtad: 2023-12-01)

 

Lundborg, Ewa. 7 vanliga påståenden om urinvägsinfektion – stämmer de?. Doktor.se. Uppdaterad: 2024-02-01.

https://doktor.se/artiklar/7-vanliga-pastaenden-om-urinvagsinfektion-stammer-de

(hämtad: 2024-02-01)